S-a încheiat sezonul regulat în Super Rugby AU. Se apropie Super Rugby Trans-Tasman.

Weekendul trecut a avut loc ultima etapă a sezonului regulat din Super Rugby AU unde au avut loc mai multe rezultate surprinzătoare. În perioada amintită a avut de asemenea loc și etapa cu numărul nouă din Super Rugby Aotearoa. Nu în ultimul rând în luna mai cele două competiții vor fuziona în Super Rugby Trans-Tasman. 

 

Australia

 

În Super Rugby AU au avut loc două meciuri cu adevărat spectaculoase având și o miză mare, și anume Western Force a primit vizita liderului Queensland Reds, în vreme ce NSW Waratahs i-au înfruntat pe cei de la Melbourne Rebels. 

Western Force a reușit probabil cel mai bun meci din acest sezon întrucât a reușit să îi învingă pe Reds, echipă ce nu pierduse niciun meci până atunci. 

Ambele echipe au mers cap la cap iar la pauză scorul era 21-20 pentru echipa din Brisbane. A doua repriză însă a aparținut celor de la Force care au reușit să marcheze o încercare în minutul 74 prin Olowofela, care de altfel a avut un hat-trick în acest meci, eseu decisiv pentru victoria echipei din Perth, scor final 30-27. Reds nu au fost foarte productivi în a doua jumate, reușind să pună pe tabelă doar 6 puncte. Principalul remarcat al învinșilor a fost mijlocașul la deschidere James O’Connor, fost coleg cu Alexandru Țăruș între anii 2017 și 2019 la Sale Sharks în Anglia.

Prin această victorie Force a reușit să își securizeze un loc în runda de calificare pentru finală unde va întalni pe Brumbies. Meciul va avea loc sâmbătă 1 mai la Canberra. Câștigătoarea acestei partide va juca în data de 8 finala Super Rugby AU împotriva echipei Queensland Reds

 

În celălalt meci, Rebels și-a respectat statutul de favorită prin victoria obținută la Sydney în meciul cu Waratahs, dar insuficientă în vederea calificării în faza următoare. Rebels au dominat partida, reușind să se desprindă pe parcurs, scor final 36-25. Pentru ambele echipe sezonul Super Rugby AU s-a încheiat, dar nu și anul competițional întrucât începând din 14 mai acestea se vor duela cu formațiile din Noua Zeelandă în Super Rugby Trans-Tasman.

 

 

Aotearoa

 

În Noua Zeelandă a avut loc etapa cu numărul 9, și anume penultima din sezonul regulat. 

Vineri Chiefs a reușit o victorie importantă în lupta pentru un loc în finală, împotriva celor de la Hurricanes. La pauză scorul a fost de 10 la 10.

A doua repriză însă a fost spectaculoasă, cu multe răsturnări de situație, în care deși echipa din Wellington a reușit să marcheze două încercări, victoria a revenit formației din Hamilton printr-o penalitate transformată de către Damian McKenzie în minutul 80+5, scor final 26-24. Acest a reprezentat și un duel al principalilor marcatori ai All Blacks, Damian McKenzie pentru Chiefs, respectiv Jodie Barrett pentru Hurricanes, cel dintâi fiind pentru moment cel mai bun marcator al competiției cu 98 de puncte în 7 meciuri. Amândoi de altfel urmăresc să ocupe poziția de transformer principal al All Blacks.

 

Duminică la 5:35 dimineața, ora României, Crusaders a disputat ultimul meci din sezonul regulat în compania celor de la Auckland Blues. Pe stadionul din Christchurch au fost nu mai puțin de 17400 spectatori. Partida a fost dominată clar de Crusaders, care la pauză avea deja 12 la 0. La începutul celei de a doua repriză Blues au reușit să marcheze 6 puncte dar a fost singurul moment de luciditate pentru aceștia după care talonerul Codie Taylor a marcat pentru cruciați un eseu din  maul de margine, al 7-lea din acest sezon.  Scorul final a fost 29-6 pentru Crusaders, care și-a asigurat finala precum și disputarea acesteia pe teren propriu.

Cu toate acestea Blues mai are o șansă de calificare în finală sâmbătă împotriva celor de la Chiefs, meci decisiv pentru ambele formații în vederea accederii în ultimul act al competiției.

 

Argentina

 

Azi noapte Jaguares a reușit o nouă victorie în SuperLiga Sudamericana de Rugby(SLAR), după ce s-a impus cu punct bonus împotriva francizei mixte argentino-paraguayene Olimpia Lions. După 9 etape Jaguares au reușit să obțină maximul de puncte posibile. 

Alexandru-Ioan Popa

Image source: rugby.com.au

DEVINO MEMBRU!

Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!