Conflict între cluburi și Federația Franceză de Rugby

Motivul principal care a condus la această nemulțumire este perioada prea lungă prevăzută de fereastra internațională de toamnă, care se întinde de la 24 octombrie până la 6 decembrie. Teoretic, în tot acest interval, Federația Franceză de Rugby poate utiliza, discreționar, orice jucător eligibil pentru naționala Cocoșilor galici, legitimat la un club francez. 

Cluburile din Top 14, divizia de elită din Hexagon, au votat în unanimitate să recurgă la o primă cale de atac, urmând să sesizeze Consiliul de Stat. Cluburile nu sunt mulțumite de faptul că pot fi private de serviciile unor jucători importanți, pe care continuă să îi plătească în baza contractelor, într-o perioadă atât de lungă. Cum până în momentul de față o soluție amiabilă nu a fost găsită între cele trei entități, cluburile, Liga Națională de Rugby și Federația Franceză de Rugby, apariția conflictului în justiție este iminentă. 

Liga Națională de Rugby a încercat, fără succes, medierea acestor discuții. Naționala Franței are programate 6 partide în această toamnă, prima fiind testul contra galezilor din 24 octombrie. La 31 octombrie, Franța va închide ediția 2020 a Six Nations contra Irlandei, după care vor urma patru jocuri în Cupa Națiunilor, noua competiție propusă în agenda internațională. 

În afara problemei legată de salarii, este complicat și contextul folosirii asigurărilor medicale, în cazul apariției accidentărilor, cluburile nefiind de acord cu soluția practicată până acum. În afară de calea civilă, Liga Națională de Rugby din Franța a sesizat și World Rugby pe marginea problemelor apărute și a conflictului de interese între cluburi și echipa națională.

Pe de altă parte, Liga Națională de Rugby are discuții avansate cu un fond privat de investiții, încercând să atragă un buget suplimentar de 200 de milioane de euro, destinat dezvoltării rugby-ului francez profesionist.

Acest material, oferit publicului românesc de Asociația Jucătorilor de Rugby, are menirea de a ne oferi spre lectură și spre interpretare ideea potrivit căreia rugby-ul profesionist trebuie tratat ca un business. Adică un mediu de lucru profesionist, cu instituții care își apără și urmăresc interesele, care apelează la justiție dacă este cazul, care fac eforturi de a atrage fonduri etc. Un mediu complex, deloc ostil în pofida intereselor contrare, în care dialogul este cel care poate rezolva orice problemă și poate garanta dezvoltarea ulterioară. 

DEVINO MEMBRU!

Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!