Luptă mare pentru playoff in Super Rugby

Atât in Super Rugby Aotearoa(Noua Zeelandă) cât și in Australia playoff-ul competițiilor este tot mai aproape. Ultimele etape disputate ne-au arătat că nimic nu este încă jucat, poate cu câteva excepții, iar nivelul de spectaculozitate s-a ridicat cu vârf și îndesat la nivelul așteptărilor.

 

Aotearoa

 

În Noua Zeelandă a avut loc etapa cu numărul opt ce le-a adus față în față pe Highlanders și Blues, respectiv pe Chiefs și Crusaders. 

               Desfășurat pe Forsyth Barr Stadium din Dunedin în fața a nu mai puțin de 13000 de spectatori, după doar șase minute Blues a marcat prima încercare prin Jonathan Ruru. Highlanders nu s-a lăsat mai prejos și a revenit in meci cu o încercare zece minute mai târziu. După mai multe schimbări de scor, ecartul la pauză a arătat 22-17 pentru Highlanders după un eseu în minutul 42.  În a doua repriză au fost nevoie de 17 minute până când Highlanders a dus balonul din nou în spațiul de țintă prin Jona Nareki ca urmare a unei pase laterale înalte trimisă de către Mitch Hunt.  Restul partidei a fost clar dominat de către echipa din Dunedin, revenirea celor de la Blues fiind suficientă doar pentru bonusul defensiv, scor final 35-29.

                În celălalt meci au fost două reprize diametral opuse. Prima repriză a consemnat o dominație clară a celor de la Crusaders ce au marcat două încercări transformate și o lovitură de penalitate, scor la pauză 0-17. A doua repriză însă, Chiefs conduși de mijlocașul la deschidere Damian McKenzie printr-o precizie impecabilă la transformări(2/2 la conversii și 4/4 la penalități, au reușit să revină în meci și să se impună cu scorul de 26-25. Diferența aparentă a fost făcută de o conversie ratată a cruciatului Richie Mo’unga în minutul 54 al partidei care s-a dovedit a fi decisivă.

 

Australia

Pe continentul australian, în penultima etapă din Super Rugby AU, au avut loc alte două meciuri interesante și extrem de disputate. 

                Sâmbătă Western Force a mers la Sydney pentru înfrunta Waratahs(echipă fără șanse de calificare în playoff) cu scopul de a urca pe poziția a treia a clasamentului.  Cu toate că pornea cu șansa a doua iar ultimul loc era inevitabil pentru echipa din New South Wales, Waratahs și-a vândut scump pielea și și-a apărat corect șansele în meciul Force. Ben Donaldson la primul eseu a lui Tahs a ales să tranforme printr-un șut specific rugby-ului în 7. La pauză scorul era 17-10 pentru echipa din Perth. A doua repriză inițiativa a aparținut celor de la Waratahs care în minutul 70 reușiseră se se desprindă la 30-21. Cu toate acestea Force au luptat să obțină victoria printr-un eseu transformat în minutul 74, respectiv o penalitate marcată in extremis de către argentinianul Domingo Miotti în minutul 80+5.

                 În celălalt meci ocupanta locului doi( pe care nu mai are cum să îl piardă) Brumbies s-a deplasat la Melbourne pentru a înfrunta pe cei de la Rebels, echipă ce se bate cu Western Force pentru locul 3, ultimul care duce în playoff.  Echipa din Canberra și-a respectat statutul de favorită iar la pauză conducea deja cu 19 la 7.  În primele 10 minute Rebels s-au apropiat la 2 puncte 17-19 , dar Brumbies și-au revenit și au mai marcat o încercare prin centrul Bayley Kuenzle ca urmare a unei degringolade în apărare din partea echipei din statul Victoria. Ultimele 17 minute ale jocului au fost sărace în puncte, marcându-se în total 3 puncte pentru bonusul defensiv, scor final 20-26 în favoarea lui Brumbies.

 

Bonus-SuperLiga Sudamericana de Rugby(SLAR)

 

                 În atractiva competiție de pe continentul sudamerican, argentinienii de la Jaguares continuă să defileze după ce a obținut o nouă victorie convingătoare împotriva francizei columbiene Cafeteros Pro( ce are jumate din componenți tineri jucători argentinieni) cu scorul de 80-7. După 7 etape Jaguares au maximul de puncte și un esaveraj de 59 la 7. Reamintim că în această ligă mai participă o franciză uruguyană( ce ocupă poziția a doua), una din Chile, una din Brazilia și încă una din Paraguay dar care are în componență trei sferturi din lot jucători argentinieni, tehnicianul lor fiind nimeni altul decât fostul antrenor a celor de la Jaguares în persoana lui Raul Perez.

                 Sperăm ca într-o zi acest tip de franciză va reveni și în spațiul rugbyistic românesc cât mai curând pentru a concentra cei mai buni jucători din țara noastră într-o singură echipă, asemeni marilor națiuni rugbyistice și mai recent și a țărilor ce doresc să se afirme pe plan continental și global.  

                                                                                                   

                                                                                                                            Alexandru Popa

DEVINO MEMBRU!

Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!