Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!
Asociația Jucătorilor de Rugby din România a luat notă de apariția, în presa neo-zeelandeză, a unui articol în care se face referire la aventurile unui grup de jucători de la Antipozi în România, la ACS Tomitanii Constanța. Articolul este impresionant și, în același timp, dezonorant pentru rugby-ul românesc. Aceasta prin prisma celor relatate de membrii ”coloniei” de jucători din emisfera sudică, aduși pentru a apăra culorile clubului de pe litoral.Se vorbește în principal de salarii neplătite, de aducerea jucătorilor în situația de a solicita bani de subzistență din patria lor, de la rude, și alte aspecte neplăcute pentru jucători.
Cooper Vuna, Troy Nathan, Cardiff Vaega, antrenorul Paul Griffen, dezvăluie pentru www.stuff.co.nz faptul că ar fi neplătiți de cateva luni ce le-a fost promis de clubul care i-a angajat.De cealaltă parte, conducătorii clubului spun că s-a plătit cam tot ce s-a promis in contractele încheiate cu jucătorii, mai puțin bonusurile de performanță.
Bogdan Manea, director operational AJ Rugby: ”Am văzut și eu articolul, cu tot ce se semnalează în el. În cadrul ședințelor AJ Rugby, urmărim problemele semnalate de membrii jucători. Încercăm să dezvoltăm continuu, un mecanism de asistență privind înțelegerea clauzelor contractuale care le sunt propuse.
Jucătorii menționați în articol nu sunt încă membrii noștri, dar asta nu înseamnă că nu regretăm ce li s-a intamplat. Întotdeauna am încercat să îndrumăm jucătorii aflați în litigii, spre cea mai bună (și posibilă) opțiune. Ne pare rău și pentru clubul Tomitanii pe care, în trecut, AJR l-a susținut în tentativa lui de a obține suportul autorităților locale. Din păcate, subiectul actual nu aduce prejudicii doar clubului, ci si imaginii rugby-ului românesc!.
Am încredere că Federația Română de Rugby va acționa prompt în sensul clarificării acestui subiect.”
Mihai Vioreanu, membru fondator AJ Rugby: ”Am citit cu amărăciune articolul și consider că situația care este la baza acestui articol dăunează foarte mult reputației rugby-ului românesc, pe plan internațional.
Sunt sigur că acestor rugbyști respectați (unii dintre ei foști internaționali) nu le-a fost ușor să apeleze la presă pentru a dezvălui experiențele prin care au trecut în România. În general, pe unde merg, jucătorii din emisfera sudică sunt un factor de dezvoltare a rugby-ului și o astfel de situație ne micșorează șansele de a-i mai avea printre noi. Ne anulăm astfel încă o pârghie de dezvoltare a sportului cu balonul oval în țara noastră.
International Rugby Players Association (prin avocatul său, David Quinlan) ne-a recomandat sa oferim suport jucatorilor. Aceast suport a putut fi oferit doar într-o mica masura, având în vedere faptul că jucătorii nu erau membrii ai asociației. Îmi exprim speranța că, în viitor, jucătorii să înțeleagă necesitatea afilierii lor a o organizație ca AJ Rugby, membră a IRP, care să-i asiste si susțină în relația cu cluburile.”
Romeo Gontineac, membru fondator AJ Rugby: ”Ne străduim de vreo doi ani să convingem lumea rugby-ului românesc de necesitatea unei asociații care să apere drepturile jucatorilor. Și ne străduim atât de mult tocmai pentru că noi, membrii fondatori, avem, în carierele noastre, experiența unor situații în care ne-ar fi prins bine un astfel de sprijin.
Am luat cunoștință cu tristețe de cele relatate în articolul apărut în presa online de la Antipozi. Din păcate, ne e greu să intervenim pentru niște jucători care nu sunt membri ai asociației. Având în vedere deserviciul făcut imaginii rugby-ului românesc nu pot decât să îmi doresc și să îndemn pe toți cei implicați la respectul valorilor caracteristice acestui sport.”
SURSA FOTO SI ARTICOL: www.stuff.co.nz
Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!