Cum poți direcționa 3,5% din impozitul pe profit către noi

Legislația românească permite persoanelor fizice să își redirecționeze până la 3,5% din impozitul pe profit datorat bugetului de stat, către ONG-uri, asociații, fundații, etc. Asociația Jucătorilor de Rugby face parte din categoria instituțiilor care pot beneficia de această facilitate legală.

 

Înainte de a trece la unii termeni tehnici ai acțiunii, trebuie spus că persoanele care aleg să ajute o asociație, în acest fel, nu plătesc absolut nimic în plus față de impozitul care este oricum stopat la sursă și virat de angajator către bugetul de stat. Este suficient numai să completați cu datele dvs formularul atașat ca fotografie, Formularul 230.

 

Iată câteva chestiuni care v-ar putea interesa:

 

1. Care este cota din impozitul pe venit pe care o pot redirecționa către un ONG sau unitate de cult?
Începând cu anul 2019, cota pe care o poți redirecționa a crescut de la 2% la 3,5%, în beneficiul a una sau mai mult ONG-uri sau unități de cult.

2. În ce categorii de venituri trebuie să mă încadrez ca să pot face redirecționarea?
Formularul tip Cerere 230 pentru redirecționare se completează:

  • de persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, venituri din salarii / asimilate salariilor;
  • de pensionari cu o pensie de minim 2.000 lei lunar brut;
  • de persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și/sau pensii din străinătate, impozabile în România.

Concret, în Cererea 230:

  • Secțiunea II se completează dacă, în anul 2020, ai realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, pensii și/sau din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă pentru care impozitul se reține la sursă.
  • Secțiunea III se completează dacă, în 2020, ai realizat venituri din activități independente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit, drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real și/sau din cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Nu poți redirecționa dacă ai fost în concediu de îngrijire a copilului în anul precedent, ori dacă ai primit pensie neimpozabilă.

3. Unde găsesc formularul pe care îl am de completat pentru a vă redirecționa cei 3,5% din impozit?

  • varianta 1: completează formularul direct pe website-ul redirectioneaza.ro, apoi tipărește-l și semnează-l;
  • varianta 2: dacă ești utilizator al serviciului Spațiul Privat Virtual, după autentificare, accesează secțiunea Depunere declarații, subsecțiunea D230.

4. Cum procedez pentru depunerea/trimiterea formularului de redirecționare?
Poți depune/trimite personal Formularul 230 sau ni-l poți trimite nouă, pe adresa AJR pentru depunere pe bază de borderou.

Depunerea/trimiterea personal se poate face:

Dacă dorești să îl depunem noi, scanează și trimite formularul completat prin email la horatiu@acomodo.ro. Ne ocupăm noi!

5. Trebuie să calculez eu cât înseamnă cota de 3,5% și să scriu în Cerere?
Nu trebuie să scrii nimic în câmpul respectiv. Sumă va fi calculată și virată de organul fiscal în funcție de venitul declarat.

6. Care este data limită pentru depunerea Cererii 230?
În anul 2020, termenul limită pentru depunerea/înregistrarea cererilor pentru redirecționarea a 3,5 la sută din impozit a fost 30 iunie! Foarte probabil tot la o astfel de dată se va închide perioada respectivă și în 2021, deci avem timp suficient. 

7. Îmi puteți confirma că ați primit banii de la mine?
Nu, din păcate. Beneficiarii sumelor obținute prin redirecționarea a maxim 3,5% din impozitul pe venit nu pot obține informații cu privire la identitatea persoanei care face redirecționarea (conform cu O.G. nr. 92/2003, art.11, alin (4)). Teoretic, viramentul se face în maxim 90 de zile de la depunerea Cererii 230. Dacă totuși doriți să ne notificați că ați depus formularele, vă rugăm să o faceți scriindu-ne un e-mail.

8. ANAF mi-a trimis o scrisoare în care îmi spune că am cerut redirecționarea celor 3,5 la sută din impozit. Ce trebuie să fac?
Nimic. Aceste scrisori li se trimit tuturor contribuabililor care nu depun personal Cererea 230 la ANAF, din cauza fraudelor din anii trecuți. Doar verifică datele ONG-ului beneficiar al Cererii depuse în numele tău. Dacă ele corespund opțiunii tale, nu mai trebuie să faci nimic.

 

Așadar, nicio persoană nu va plăti nimic în plus față de ceea ce i se reține deja din salarii.

 

Sărbători Fericite!

 

DEVINO MEMBRU!

Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!