Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!
Nici fetele nu au rămas indiferente la apariția, în peisajul rugby-ului românesc, a Asociației Jucătorilor de Rugby. Asta chiar dacă titlul organizației pare, mai degrabă, unul masculin. Gabriela Lepciuc, antrenorul secund al echipei feminine de rugby în 7 a Politehnicii Iași, a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări
AJRugby: Ai avut ocazia să auzi de AJR?
Gabriela Lepciuc: Da
AJRugby: Câte echipe de rugby feminin seniori sunt în România?
Gabriela Lepciuc: Din păcate, în România sunt doar patru echipe de rugby. U Cluj, Agronomia București, CSM Pașcani si CS Politehnica Iași. Și trebuie să precizăm, pentru cei care vor citi interviul, că este vorba doar de rugby în 7!
AJRugby: Credeți ca în lumea rugby-ului românesc este nevoie de un organism ca AJR? Un organism care sa apere interesele materiale, morale, economice, de grup și individuale, ale jucătorilor de rugby din România?
Gabriela Lepciuc: Bineînțeles că e nevoie de un asemenea organism care să unească jucătorii în fața problemelor!
AJRugby: Mergând mai departe, la specificul activității dumneavoastră, credeți că partea feminină, care practică acest sport, are nevoie de un asemenea organism?
Gabriela Lepciuc: Da, deoarece nu suntem promovate. Am avea și noi pe cineva care să ne fie alături!
AJRugby: Cum a fost sezonul ăsta pentru voi, având în vedere că pandemia s-a prelungit și în 2021?
Gabriela Lepciuc: Cred că pentru toată lumea a fost un an greu, cu mult stres. Chiar dacă am respectat regulile, a existat mereu teama de a nu ne îmbolnăvi. A existat mereu un stres, până la primirea rezultatelor testelor.
AJRugby: Ce crezi că ar trebui făcut pentru a sprijini dezvoltarea rugbyului feminin în 7 la noi în țară?
Gabriela Lepciuc: Sunt mai multe dar, printre ele, un element de bază ar putea fi implicarea școlilor, pentru a avea o bază de selecție mai mare la nivel de junioare și chiar înființarea mai multor echipe de junioare!
AJRugby: Ați câștigat deja campionatul României, la rugby în șape feminin, de 5 ori până acum, de 3 ori consecutiv în ultimii ani (sper să am date corecte?). Aș vrea să vă întreb ce ambiții mai aveți la Politehnica Iași, ce vă propuneți pentru 2022?
Gabriela Lepciuc: Campionatul l-am câștigat de 10 ori în 11 ani. Doar în anul 2016 am luat locul 2. Mereu ne dorim să fim cele mai bune, să jucăm un rugby de calitate. Obiectivul rămâne același în fiecare an, să fim cele mai bune!
AJRugby: Ce perspective de carieră au jucătoarele de rugby după încheierea activității sportive? Știm că marea majoritate au studii superioare, nu? Întrebăm acest lucru întrucât la AJR lucrăm și la un program de orientare în carieră pentru jucătorii de rugby aflați la final de carieră și încercăm să identificăm principalele nevoi și domeniile de interes, dar ne ajută să avem și exemple de tranziții de succes.
Gabriela Lepciuc: Toate jucătoarele noastre de la echipa de senioare sunt la facultate, nu avem nici o jucătoare fără studii superioare sau în curs de absolvire. Jucătoarele care au absolvit facultate sunt profesoare de educație fizică dar avem și jucătoare care au ales cariera militară.
AJRugby: În martie anul acesta s-a decis înființarea unei noi competiții internaționale de rugby: WXV. Credeți că dezvoltarea rugbyului feminin poate fi influențată la modul pozitiv de astfel de inițiative?
Gabriela Lepciuc: Bineînțeles că da.
AJRugby: Rugby-ul feminin reprezintă o adevărată pledoarie în favoarea ideii de eliminare a prejudecăților, la modul general, și de uniformizare a conceptului de egalitate, în special. Dacă ar fi să dați un sfat unei tinere care dorește să facă sport, de ce i-ați recomanda rugby?
Gabriela Lepciuc: Recomand, în special, practicarea sportului, mai ales cel în echipă. Rugby-ul este un sport în care înveți cât de important este să te ridici repede de jos, pentru a continua să lupți. Recomand cu drag tuturor, fete, baieți , copii. Pentru mine rugby-ul nu este doar un sport, este un stil de viață!
AJRugby: Ce ar trebui să facem pentru ca România să fie reprezentată, la un nivel înalt, și în rugby-ul feminin?
Gabriela Lepciuc: Pentru a ne gândi la JO, ar trebui să investim în sportive, să fie susținute financiar. Majoritatea când termină studiile încep să lucreze, și, încet-încet, să renunțe la performanță. Sportive cu calități de mare performanță avem, important este cum le susținem.
Daca esti jucator activ, fost jucator sau simplu suporter te asteptam alaturi de noi!